Perşembe

"Aromaterapi"


Aromaterapi günümüzde özellikle Avrupa ülkeleri ve Amerika’da, doğal sağlık merkezlerinde hatta kliniklerde yaygın olarak kullanılıyor. Aromaterapi yağlarıyla uygulanan masajlarsa özellikle Uzakdoğu ülkelerinde bir sektör haline geldi. Bu ülkeleri ziyarete gidenler, mutlaka aromaterapi masajlarından da faydalanmak istiyorlar. Ülkemizde de, aromaterapi masajları son yıllarda oldukça ilgi görüyor. Spa ya da güzellik merkezi olan hemen hemen tüm oteller buralarda aromaterapi masajı hizmeti veriyorlar.
Aromaterapiyi, sizi kokuların gücüyle canlandıracak, rahatlatacak ya da stresten arındıran bir çeşidi türü olarak tanımlamak olası. Pek çoğumuz bitki yağlarından masaj, banyo ve buğu gibi yöntemlerle faydalanma esasına dayanan aromaterapiyle yeni tanıştık hatta belki de sadece adını duyduk. Oysa aromaterapi Eski Mısır tıbbının temelini oluşturuyordu. Eski Mısırlılar yağların ve esansların gücüyle şifa buluyordu. Avrupalılar yaklaşık 50 -60 senedir aromaterapiyi uyguluyor .
Kokular nasıl etki ediyor?Bitkiler çoğalmak ve yaşamlarını devam ettirmek için çeşitli moleküller üretiyorlar. Aromatik yağ özleri, buhar damıtma ya da sıkarak çıkarma yoluyla elde ediliyor. Bu yağlar, kullanılan diğer vücut ve masaj yağlarından farklı olarak cilt tarafından kolaylıkla emiliyor. Ayrıca bu yağların koku molekülleri burnumuzun içindeki koku reseptörleri tarafından beynimize ulaşıyor ve koku hafızamızı etkiliyor. Doğal kozmetik ürünleri üreten firmaların aromaterapi serilerine ait ürünler, size bu özel terapiyi evinize taşıma imkanı veriyor. Bitkisel ve doğal ürünleriyle ünlü Darphin, L’Occitane, Body Shop ve Clarins gibi firmaların masaj yağı, banyo köpüğü ve mum gibi ürünleri nefis kokularıyla bir anda etki ediyor.
Hangi koku nasıl etkiliyor?Papatya: Papatyanın bileşiminde yatıştırıcı bir madde olan “bisabolol var. Bu madde aynı zamanda tahriş olmuş ciltleri de yatıştırıyor.
Sandal ağacı: Sandal ağacının kokusu konsantrasyonu kolaylaştırıyor. Zaten bu nedenle meditasyon sırasında çok sık kullanılıyor. Aynı zamanda afrodizyak etkiye sahip.
Gül: Gül kokusu kişilerin kendisini mutlu ve pozitif hissetmesini sağlıyor. Gül yağının cilt üzerinde de sıkıştırıcı etkisi var.
Bu arada dünyanın en kaliteli gül yağının Türkiye’de Isparta’da çıktığını belirtelim.
Bergamut: Bergamut tüm turunçgiller gibi canlandırıcı etkiye sahip. Bergamut yağı içeren ürünler, kış aylarında yaz coşkusunu yaşamanızı sağlayabiliyor.
Lavanta: Rahatlatıcı kokular söz konusu olduğunda akla ilk gelen bitki lavanta. Bu etkisiyle uyumayı da kolaylaştırıyor.
Paçuli: Tahtamsı bir kokuya sahip paçuli hem rahatlatıcı hem de afrodizyak etkiye sahip.
Biberiye: Biberiye kokusu sinir sistemini uyarıcı etkiye sahip. Biberiye yağıyla yapılan masaj kan dolaşımını hızlandırıyor ve canlanmanızı sağlıyor.
Ylang & Ylang: Filipinler’den gelen bu bitkinin yağı tansiyon düşürücü, sinir ve kasları gevşetici ve rahatlatıcı etkiye sahip. Yani tam birdoğal stres atıcı. Ancak uzun süreler koklanması bazı kişilerde baş ağrısına neden olabiliyor.Sizin için en uygun yöntemi seçinAromatik yağların etkilerinden faydalanmak için çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz. İşte bu yöntemler ve uygulama önerileri...
1. Havayı temizlemekSeçtiğiniz aromatik yağdan kaynar su dolu bir kaba birkaç damla damlatın ve odanızda yüksek bir yere koyup buharlaştırın...
2. KompresÖnce bir parça bezi ya da küçük bir havluyu sıcak suyla ıslatın ardından da bunun üzerine birkaç damla aromatik yağ damlatın. Bezin ya da havlunun sıcaklığı geçene kadar bunu vücudunuzun çeşitli yerlerine bastırarak, kompres yapın.
3. İnhalasyon (Soluma)Sıcak su dolu bir kaba birkaç damla aromatik yağ damlatın ve üzerine eğilip buharını içinize çekin.
4. Masaj Yine seçtiğiniz aromatik yağla bölgesel ya da tüm vücudunuza masaj yapın ya da yaptırın.
5. Yastığa damlatma Uyumadan önce yastığınıza birkaç damla aromatik yağ damlatabilirsiniz. Özellikle lavanta ve papatya gibi rahatlatıcı özellikle olanlar uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır

Hiç yorum yok: