Pazar

Domates kansere karşı güçleniyor

Kanseri önlemede 3 kat daha etkili domatesler geliyor. C vitamini ve antioksidan madde açısından güçlü domatesler 5 yıl sonra piyasada olacak
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirilen “Hibrit Domates Geliştirme Projesi” kapsamında, kanseri önlemede 3 kat daha etkili domates üretilebileceği açıklandı.

Projenin yürütücüsü Dr. Davut Keleş, 4 yıl süren çalışma sonucunda, domateste yeni bir tür geliştirdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Çalışmalardan sonra elde ettiğimiz ürün çeşitleri üzerinde yaptığımız incelemede, gerek C vitamini, gerekse antioksidan madde açısından değerleri 3 kat yüksek olan genotipler tespit ettik. Bu genotipleri ticari olabilecek çeşitlere aktarma aşamasına geldik. Daha önce elimizde böyle bir genotip yoktu.

Elde ettiğimiz antioksidan madde ve C vitamini değeri açısından yüksek olan genotipleri, geliştirdiğimiz yeni ürüne değişik ıslah yöntemlerini kullanıp, pazar değeri olan ürüne aktararak kansere karşı daha etkili domates üretmeyi hedefliyoruz. Üretmeyi hedeflediğimiz domatesle ilgili bilimsel çalışma 3 yıl, üreticinin kullanacağı duruma getirmemiz ise 2 yıl sürecek. 5 yıl sonunda kanseri önlemede daha etkili domatesleri piyasaya sürebileceğiz.”
Direnci artırıyorDomatese kırmızı rengini veren içindeki likopenin, çeşitli kanser risklerini önlediği ve sağlık sorunlarına karşı vücudun direncini artırdığı biliniyor. Likopen, C vitamini ve antioksidan maddeler kansere karşı koruyucu etki gösteriyor.

Hiç yorum yok: